Verktøy, til nytte og besvær…

Verktøy av alle mulige slag, enten trenger man det, eller så er det kjekt å ha det liggende. Selv skaffe jeg det ene og det andre litt og litt, og nå har det dumpet noe (for meg) helt nytt ned i «verktøykassa»….

Jeg er som «mannfolk flest» når det kommer til verktøy.
Vi har verktøy av alle slag, enten vi trenger det annenhver dag, en gang i året, eller kanskje en gang i skuddåret. Fortsatt er det praktisk å ha akkurat DET verktøyet liggende. Noen som kjenner seg igjen?

Nå er jeg den som kjøper meg litt nytt rett som det er, enten jeg trenger det med en gang eller vet sikkert at jeg kommer til å trenge det. Er litt «nøktern» sånn siden jeg veldig sjelden skaffer noe slikt som jeg neppe kommer til å bruke så veldig mye. Men, nå er jeg altså litt usikker her. Jeg trur jeg virkelig har trampet ut i en helt «ny verden» når det kommer til verktøy og redskaper for min del nå… Motorsager…

Jonsered CS2152w og Husqvarna 440

Her om dagen kom jeg over en Husqvarna 440 som trenger litt rep, og en Jonsered CS 2152, og kunne ikke la være å ta de med meg. Litt usikker på om jeg faktisk trenger motorsag, men hva med 2 sager da?

Joda, jeg bor jo på gård, og vi driver litt smått med ved til eget bruk. Og vi har et beite til sauene som skal ryddes for skog etterhvert. Så en egen motorsag hadde jo ikke vert dumt. Da slipper jeg jo å bruke svigerfar sine sager, og risikere å ødelegge hans utstyr osv.
Derfor kunne jeg ikke la være å la disse to sagene gå meg forbi!

Jonsered, Husqvarna og Hitachi


Selv om de ikke er av nyeste modell og trenger litt tilsyn, så er de allikevel greie nok til den bruken de er tiltenkt her på gården. Og, skulle det oppstå problemer med en av dem og jeg skulle trenge servicedeler feks, så selger vi deler til disse sagene der jeg jobber. Deletilgang og ekspertise er det mer enn nok av der!

Så, litt om disse sagene da:

Sag nr.1: Husqvarna 440 – (årsmodell)
Denne trenger en god runde med TLC og litt deler for å bli brukandes, men langt ifra noe umulig prosjekt. Motoren går rundt uten ulyder og det er godt med kompresjon i den. Dog mangler det litt deler på den, men dette skal jeg ta litt etterhvert.
Det hender det kasseres eldre, defekte sager på jobben, og med litt flaks kommer jeg over delene jeg trenger der. Ellers er det alltids en og annen her i bygda som sikkert har delene, jeg må bare lete litt.

Husqvarna 440 med skadet deksel og håndtak

Etter hva jeg kan se etter å ha gått over sagen (uten lupe) trengs det hovedsakelig plastikk på denne.
Dekselet over sylinderen og luftfilteret mangler en stor del, så dette må absoutt byttes. «Åpent» filter på en sag er ikke noe lurt, da blir det tett etter bare noen få kapp og det kan skade maskinisten stygt.
Gasshåndtaket har også fått litt medfart, men bare noen sprekker. Dette kan fikses lett med litt pussepapir og stålplast. Derimot mangler bryteren til gassen, staget fra bryteren til forgasseren og et par fjører.
Utover dette virker sagen til å være 100% og jeg ser frem til å pusse opp denne maskinen og bruke den godt nedi skogen her.

Sag nr.2: Jonsered CS 2154 W – (årsmodell)
Denne sagen er komplett og starter og går, og trenger egentlig bare en service før videre bruk. Den ser riktig nok ikke ut i måneskinn men med en vask og en ny beskytter til sverdet trur jeg denne blir riktig så fin (til Jonsered å være da). Det mangler ikke noen deler på denne, merkelig nok, men litt TLC trengs nok også på denne etterhvert bortsett fra vanlig service. Det er tross alt en godt brukt og gammel maskin dette også

Josered CS2125w

Motoren sviver pent rundt uten ulyd, og kompresjonen er ok. Men, den er noe tungstartet og den går ikke på tomgang. Det er også noe rart på topp turtall, så her må det en justering til tenker jeg, og en god rens. Jeg mistenker at det også er brukt ubrukelig miljøbensin på den, så jeg skal helle på en skvett med Aspen i stedet. Bare det lille kan hjelpe stort.
Ellers skal denne bare få en god vask, samt rens av luftfilter, ny plugg og nytt bensinfilter.

Jonsered CS2125w

Jeg har jo som nevnt god tilgang på deler til disse maskinene på jobben, og servicedeler er også lagervare. Så det blir handlet etter jobb en dag til en hyggelig pris, men feks plastikken til 440’n er det litt værre med. Selv om jeg jobber hos en Husqvarna forhandler, så betyr ikke det at plastikk er billig. Så dette skal jeg forsøke å skaffe brukt før jeg ser mer etter nytt.

En del av meg personlig er jo nysgerrig og lærevillig, og en annen del av meg søker hele tiden etter mestring. Og, når jeg utfører service på bla motorsager på jobben, lærer jeg en del småtriks her og der av de andre ansatte.
En ting er å fikse sånt på jobb. Der har jeg støtten fra kunnskapsrike kolleger, stort delelager, delekataloger og et realt arsenal av verktøy. Ikke mye av dette her hjemme, så da kommer det tilbake til dette med mestringen igjen. Og evnen til å finne, vurdere og løse problemene som oppstår. Som sagt er motorsag noe helt nytt for meg her hjemme, selv om jeg har skrudd en god del av dem på jobb. Jeg har MYE å lære fortsatt.

Som en forberedelse til å kunne ta godt vare på disse to sagene i lang tid fremover og ha god nytte av dem, har jeg allerede googlet meg frem til brukermanualene, delelistene og sprengskisser osv og lagret dem så jeg har noe å gå etter etterhvert som det skulle dukke opp noe.

Så, litt mer å henge fingrene i. Ledigang er roten til det vonde!
På bildet over sees også en Hitachi gresstrimmer som ble med på lasset. Usikker tilstand på den, men den skal være komplett selv om det er plukket i deler. Må begynne å montere den for å se hva som evt mangler og må repareres. Nok et spennende lite prosjekt for vinteren som kommer.

Jeg oppdaterer litt ettersom det skjer noe mer med dette utstyret og andre prosjekter som måtte ha fremgang.

På gjensyn!

//Basmoen

Kommentarer

Bokmerk permalink.

Om Basmoen

Eier og driver av Basmoen.com // CBRadio.no // CBForum.no Dedikert nerd på flere plan, og er stolt av det!

Kommentarer er stengt.