Linux, ikke så skummelt som du tror…

Er du en av dem som synes Linux, eller GNU/Linux som det egentlig heter, høres ut som noe skummelt? Har du hørt at det er komplisert og vanskelig i bruk? Vel, du kunne ikke tatt mer feil. Jeg tok valget og gikk helt over til Linux i det daglige og har ikke angret ett sekund!

Det verserer mange myter om Linux der ute. Det skal være så komplisert, det er vanskelig å bruke, det er kun for de som virkelig kan det og det er noe skummelt og myteomspunnet operativsystem.
(Og, nei, det er ikke kun hackere som bruker Linux heller)

Jeg var også skeptisk første gangen jeg testet det for første gang helt tilbake i ’99-’00 en gang. Og, ja den gang var det en del mer komplisert enn hva det er i dag. De fleste av dagens distroer (forskjellige utgaver av Linux) er meget brukervennlige, eller har versjoner som er litt ekstra brukervennlige og ment til de som «ikke kan noe».
Mange av dere har sikkert hørt om «Ubuntu»? Kanskje en av de mest mainstream distroene som finnes der ute, og muligens ev av de som også fungerer aller best «rett ut av esken»

Men, før jeg går inn på hvorfor jeg byttet ut Windows med Linux og hvordan dette har utartet seg vil jeg vise dere litt av historien til Linux og hvor omfattende denne «dark side» av verden egentlig er.

I 1991 satt Linus Torvalds ved universitetet i Helsinki, Finland, og studerte faget «computer science». Tidlig i ’91 kjøpte han seg en «IBM kompatibel personal computer» (Fint skulle det være i gamle dager!). Denne PC’en kom levert med MS-DOS fra Microsoft. Torvalds var over hodet ikke fornøyd med funksjonaliteten i MS-DOS og ønsket å bruke et UNIX-basert operativsystem slik har gjorde på universitetet.
Derfor gikk Torvalds inn for å finne del aller billigste utgaven av UNIX han kunne finne på markedet, og denne kostet han $5.000USD! Drevet av ønsket om å kjøre et UNIX basert operativsystem på sin personlige PC begynte han jobben med å lage Linux. Torvalds og 100 andre utviklere jobbet med Linux de neste årene, og i Mars 1994 kom altså version 1.0 av Linux kjernen!
Linux er ikke basert på Unix, det er skrevet helt fra bunnen av. Selv om man finner igjen flere Unix kommandoer i Linux, og om du er vant med å bruke Unix vil du antagelig vis føle deg hjemme med Linux veldig raskt.

I dag er Linux kommet langt, meget langt. Kjernen er velutviklet, og antall forskjellige distroer øker stadig. Og, med den fantastiske åpne kildekoden kan selv de som måtte ha interesse for det bygge seg en helt egen custom distro og distribuere til resten av verden. Det er altså et hav av muligheter, og det er i all hovedsak samfunnet som driver Linux fremover og oppover. Derfor er det også hovedsakelig gratis siden det er utviklet av samfunnet. Vi har en del programmer og også et par distribusjoner av Linux som koster penger, men disse er kommersielt utviklet. Ikke så mange av dem.
I denne verden av åpen kildekode finner man helt sikkert en distribusjon som passer akkurat for deg. Og, om det er noe som mangler eller ikke er 100% slik DU vil ha det, da kan man «enkelt» eller enkelt endre på det også.
Alt er mulig her!

Men, nok historie og sånt om Linux nå vel? Tilbake til min historie med Linux og hvorfor jeg er så fornøyd med overgangen.

Når jeg var borti Linux for første gang, var det ikke noe som hette «Live Distro» eller noe sånt (mer om «Live» senere), så om man skulle teste et annet operativsystem på PC’en var man nødt til å installere det, og kanskje også slette hva man hadde på maskina si fra før om man ikke hadde alternativ lagring osv.
Min første distro var den gang Red Hat Linux og deretter ble det testet noe som hette Mandrake. Begge var noe totalt nytt for meg, og ikke umiddelbart så brukervennlig som Windows 98 som jeg da brukte til daglig. Så, det ble med noen uker med eksperimentering og så ble hele Linux prosjektet lagt på is for noen år…

Når jeg igjen tok tak i Linux, og denne gang for allvor var da Raspberry Pi kom på markedet. Frem til dette var det bare en og annen gang med en virtuell maskin, men med Raspberry Pi var det i begynnelsen ikke noen andre alternativer. Og med min indre nerd klarte jeg bare ikke la være.

RPi’en var for en periode i bruk som daglig PC med en distro basert på Debian Linux med XFCE desktop. Og, dette ga mersmak, veldig også!
Jeg satte meg ned og begynte å se litt på dette med forskjeller og likheter mellom Windows og Linux, og hva jeg kunne tjene på en overgang.
Nå, etter nesten et år med Linux på laptoppen som brukes daglig angrer jeg ikke ett sekund, ikke et millisekund en gang!

Det jeg trudde kom til å bli den største bakdelen ved overgangen var å finne programvare som kunne tilsvare hva jeg brukte under Windows, og eventuelt om det var mulig å emulere Windows-miljø slik at jeg kunne bruke programmer jeg ikke fant Linux-alternativer til. Nå ser jeg jo at dette skulle ikke vert noen bekymring i heletatt!!
Det finnes all slags programvare også til Linux, og 90% av det er gratis!
Og, det som heller skulle vert en stor bekymring ved overgangen, som jeg faktisk ikke tenkte på, var oppbygningen av filsystemet. Men, dette er også helt smertefritt, selv om det var uvant i begynnelsen. I 99% av din daglige bruk, kanskje også mer for den vanlige bruker, så er man kun i «hjemmemappa» si og henter en og annen fil eller bilde. Ikke stort mer, og resten av filsystemet rører man ikke og det styrer seg finfint selv med alle nødvendige oppdateringer.

Under Windows måtte jeg til med restarter relativt ofte, og selv om jeg har en rask maskin hjelper ikke dette. Arbeid må lagres og avsluttes uansett, og dette ved alt av systemoppdateringer!
Og så har vi stabiliteten da… Skal jeg begynne med den? Haha! Jeg har brukt Windows siden 3.11-tiden, og det hittil mest stabile jeg har vert borti var vel nettopp Windows 3.11, og kanskje tidlig Windows 95 da den var avhengig av MS-DOS i bunnen for å fungere. Utover dette var det mye feil ute og gikk, programvare som krasjet helt uventet, operativsystem som gikk i blåskjerm rett som det var, og for ikke å snakke om det konstant overveldende trusselen av virus og malware av alle slag.
(Nei! Linux er ikke usårbart! MEN, det er mange,mange ganger tryggere!)

Vi må se litt på ressursbruken også:
Med nettopp den laptoppen jeg sitter med på fanget og skriver på nå brukte nesten 2GB RAM med Windows 10 og AVG antivirus gående i bakgrunnen bare. Og når jeg åpnet ett eller annet bare eksploderte det. Opplevde ofte treghet pga overveldende ressursbruk av både minne og prosessor.
Så, over til Linux som jeg bruker nå da. I skrivende stund har jeg Manjaro Linux (basert på Arch Linux), med en «lettvekts» desktop som heter XFCE, og er idle helt nede på underkanten av 1GB minne i bruk og prosessoren svetter ikke engang. Og, det samme når jeg begynner å bruke programmer, tunge eller lette, så er både minnebruk og responstider sammenliknet med Windows 10 en helt annen verden. Her skjer det faktisk noe når jeg vil at det skal skje. Når minne og prosessorbruk er lavere er hastighetene deretter også, ganske så logisk.

Men, hva med programmene da?
Til daglig brukte jeg ofte Adobe Photoshop, noe jeg har erstattet med et program som heter Krita. Gjør akkurat samme jobben, og er antagelig bortimot like kraftig.
Nettlesere, FTP-klienter, epost-klienter osv er det laget både Windows og Linux versjoner av de mest kjente, samt at det finnes selvfølgelig versjoner som er laget kun for Linux også.
Office-pakker finnes det jo mye av, og de er tilgjengelige med Norsk og fungerer like bra som både MS Office og annet man finner til Windows.
Mulitmedia er heller ikke noe problem under Linux lenger, og både kjente og ukjente programmer er tilgjengelige også her. VLC er kanskje en av de meste kjente, og oppdateres jevnlig for Linux også.
Også det aller, aller meste annet som finnes til Windows finnes også til Linux som et gratis og fullgodt alternativ.

De av dere som spiller har bare mindre og mindre å frykte dere også. De siste årene har Linux blitt stadig mer spillvennlig, og ikke er det lenger komplisert å få spill til å fungere under Linux. Steam er en av distributørene som går i spissen for gaming på Linux og stadig flere og flere spill fungerer via Steam på Linux.
Steam har også utviklet et eget Linux-basert OS tiltenkt kun gaming!
Det er også stadig flere spillprodusenter som velger å lage en versjon av spillene sine for Linux.
Og, om det er et spill som du kanskje ikke finner hverken på steam eller en Linux-versjon av, så finnes det i de fleste tilfeller muligheter med blant annet en tjeneste som heter Wine for å emulere et Windows miljø og spille.
Siste utvei er jo feks å installere en virtuell maskin med Windows 10 eller hva det måtte vere tiltenkt spill (Men da er mye av intensjonen om Linux borte spør du meg)

Om man ser på mappestrukturen til Linux, er denne totalt annerledes enn hos Windows. Eneste likheten man ser ganske fort er brukermappene som er samlet i et eget mappetre. Utover dette er alt bygget opp annerledes, for meg minst like ryddig som hos Microsoft, kaotisk for uerfarne.
Men, nå er det slik at de aller fleste brukere ikke trenger tilgang til stort mer enn sin egen brukermappe og skrivebordet.

En stor fordel ved Linux er jo at dette er gratis. Ja, det finnes programvare som koster penger, også distroer, men mangfoldet og kvaliteten på det som er gratis (egentlig det aller meste vil det si!) er overveldende og mye mer enn bra nok for den vanlige brukeren.

Mitt «trumfkort» når det gjelder Linux er den overlegne stabiliteten, og de fraværende omstartene ved oppdateringer, da i tillegg til utgiftene ved å bruke Linux. For stabilitet er jo noe vi alle ønsker oss! Og slipper vi de evige omstartene ved hver oppdatering i tillegg, får det blitt noe bedre da?
Jeg vil påstå at ved 99,9% oppdateringene som kommer i Linux vil ikke kreve omstart, slik at du bare kan fortsette arbeidet ditt mens maskinen oppdaterer seg selv. Bekymringsfritt!

Så, har du vurdert å ta steget enda? Jeg besvarer gjerne spørsmål dere måtte ha ved dette, og i enkelte tilfeller (lokale) kan jeg også bistå med å bytte operativsystem på PC’en din. (Har også mulighet til å lage «LIVE» Linux eller dualboot for deg).Kommentarer

Bokmerk permalink.

Om Basmoen

Eier og driver av Basmoen.com // CBRadio.no // CBForum.no Dedikert nerd på flere plan, og er stolt av det!

Kommentarer er stengt.