«Kinatelefon» Maze Alpha

I Januar 2018 kjøpte jeg meg ny mobil siden den gamle Samsung Note 3 hadde gjort sitt og vel så det. Og,det var her jeg valgte å gamble litt, jeg handlet på eBay. Som seg hør og bør ble det gjort grundig research på de telefonene jeg kunne tenke meg, og endte opp med en modell fra MAZE. Et merke som her i Norge er totalt ukjent, og jeg har enda ikke møtt en til som har en telefon fra denne produsenten. Vel, telefonen ankom i Februar og har fått gjennomgå skikkelig siden dag 1.
Nå har jeg brukt den så lenge at jeg tenkte jeg skulle skrive noen ord om den og min erfaring med en såkalt «kina-telefon». (Skal nevnes at jeg har brent meg på dette et par ganger også da). 

Når jeg først skulle ta steget og kjøpe ny telefon, ville jeg gjøre mest mulig research.
Mobiltelefon er dyrt, og jeg ville ikke gjøre en dårlig handel, men samtidig spare mest mulig penger. Når man har et litt begrenset budsjett, og ikke ønsker å binde seg til noe, ja da er telefoner som OnePlus, P20 og S9 dessverre uaktuelle.

Noen vil nok sverge til de kjente merkene her til lands og ler av de av oss som tør ta sjangsen på å kjøpe en ukjent telefon. De «peker og ler» av våre «kinatelefoner», uten å tenke over at dems egne telefoner 99% sikkert er laget på en fabrikk i samme provinsen i Kina som min Maze Alpha.

Ja, for telefonen jeg valgte kommer fra den ukjente produsenten Maze.

Maze har telefoner som med spesifikasjoner ligger oppunder toppmodeller fra de kjente merkene, men til en HELT annen pris. For min Alpha betalte jeg 1200,- + mva, for en tilsvarende mobil av et kjent merke må man nok fort ut med 5000,- eller mer. Et godt argument for å kjøpe litt mer ukjente telefoner. De har jo de samme komponentene som alle andre allikevel.

Så, tilbake til Januar da jeg bestemte meg for å la min gode SG Note 3 gå av med pensjon sjekket jeg markedet i Norge grundig. Jeg hadde bestemt meg for at jeg ikke skulle bruke mer enn 2000,- på telefon, og så både på nye og brukte telefoner.
Etter en ukes tid med surfing hos både forhandlere og bruktmarkedene konkluderte jeg at for å få ytelse for den prisen måtte jeg begynne å se på eBay i stedet.

EBay, en uendelig labyrint!
Jeg har litt erfaring fra tidligere med slike ukjente telefoner, og viste godt at de aller billigste kunne jeg bare glemme å se på. Enda noen av de aller billigste fylte mine kriterier for ny telefon, så tok jeg bare ikke sjangsen på dette. Jeg begynte å snevre inn søket mitt til telefoner mellom 1000,- og 2000,-.

Når jeg hadde sett over sikker 200 forskjellige telefoner, plukket jeg ut noen av de merkene jeg så flest telefoner fra, og som hadde en del gode omtaler på eBay. For meg virket det som et godt utgangspunkt, og jeg begynte å søke litt rundt disse. Alle produsentene hadde profesjonelle nettsider med gode og detaljerte beskrivelser og bilder av produktene.
Nå satt jeg igjen med 3-4 telefoner jeg vippet mellom. Nesten identiske i spesifikasjonene var de også. Så da begynte jeg å google litt om chipsettene og skjermene som var brukt på disse.

Etter noen dagers søk og grubling satt jeg igjen og vippet, nå mellom Bluboo og Maze. Enten 6″ skjerm fremfor 5.8″, og Bluboo hadde 300mah større batteri enn Maze. Men, med så små forskjeller valgte jeg å gå for stor skjerm i stedet for 300mah ekstra batterikapasitet. Tviler sterkt på at jeg hadde merket noe særlig til det uansett.

Jeg har ikke selv tatt noen bilder av min telefon, men den er faktisk helt identisk med pressebildene. Derfor legger jeg ved produsentens egne bilder av modellen.

Som dere kan se, dekker skjermen nesten hele fronten, og både foran og bak er det selvfølgelig GorillaGlass.
Dobbelt kamera med blitz bak, fingeravtrykksensor kombinert med «hjem» knapp og frontkamera nederst på fremsiden.
På ene siden sitter power og lyd knappene. God respons og akkurat harde nok å klemme inn. På den andre siden er det en bitteliten skuff med plass til enten to nanosim eller ett nanosim og enn microSD.
På toppen finner vi en vanlig 3,5mm jack, og på bunnen finner man en USB C port og høyttalerene.

Det doble kameraet på baksiden tar krystallklare bilder i alt fra sollys og litt tussete innendørsbelysning. Det er også overraskende bra i mørket, og fanger mye lys. (Nå er sammenligningsgrunnalget mitt en Note 3 da!)
Frontkameraet har jeg heller ikke noe å utsette på når det kommer til bildekvaliteten. Det kan nok være noe tregt i mørket, men fortsatt er jeg meget fornøyd med kvaliteten. Noe uvant plassering på dette da det sitter nederst til høyre og ikke på toppen som jeg var vant med fra før.
Jeg kommer til å laste opp noen bilder jeg har tatt med telefonen på et senere tidspunkt.

Lydkvaliteten på telefonen er nok ikke like bra som på toppmodellene fra de mest kjente produsentene. Har mangler det nok litt «fylde» i lydbildet når det spilles musikk, men når man bryker høyttalertelefon er lyden perfekt. Uansett definitivt et stort steg opp fra Note 3.

Skjermen på hele 6″ er krystallklar. Meget god selv i stekt sollys. Ikke noe å utsette på den, selv om den har litt dårligere oppløsning enn de kjente merkene.
Skjermen er meget crisp i fargene, og rask. Fungerer meget godt både til spill og film, og responsen er umiddelbar.
Også i vanlig bruk som skriving eller tegning er touch’en lynrask og reagerer godt. Selv med litt fuktige eller møkete fingertupper fungerer denne perfekt.

«Hjem» knappen som også er fingeravtrykkleser, er godt plassert på midten nederst på forsiden. Den ser litt liten ut på bildene, men er akkurat stor nok. Responsen når man blar i feks menyer og skal tilbake ett hakk er umiddelbar. Ikke noe «nøling» på på denne som det kunne være på de første telefonene som hadde en slik touchsensitiv «knapp».
Fingeravtrykk funksjonen fungerer også meget bra. Den leser fort, veldig fort, og virker for meg til å være nøyaktig. Jeg har programmert 4 fingre på den, og den leser alle godt, selv om jeg kanskje har litt olje eller noe på fingertuppen.

Batteriet er integrert i denne telefonen, så dette kan dessverre ikke byttes ut uten en større operasjon. Noe som blir mer og mer vanlig etter hva jeg ser på markedet.
Med sine 4000mah holder den fint 2 dager med vanlig bruk, brått 3 og kanske 4 dager om du nesten ikke bruker den. Til mitt bruk, varer den ca 2 døgn på en oppladning. Det inkluderer fort 15-30minutter spill, mange bilder, aktivert mobildata på 4G når jeg er på farten, WiFi aktivert når jeg er hjemme, noen SMS og kanskje 30-50minutter samtale. Det blir surfet en del både web og facebook både på mobildata og WiFi daglig. Enda holder den bortimot 2døgn.
Ikke merket noe videre til varmeutvikling hverken med vanlig lader eller hurtiglader. Dessverre støtter ikke telefonen trådløs lading.

Modellen jeg kjøpte er «6GB» som betyr at den har 6GB RAM, eller arbeidsminne om du vil. Sammen med Heilo P25 (MT6757) prosessoren med 8 kjerner på 2,3Ghz går det unna uansett hva apper og oppgaver du hiver på den. Jeg har enda ikke møtt en app eller et spill som har gått tregt på denne telefonen, og jeg er den typen som tester 8-10 forskjellige nye apper/spill i uka.
Og, vi må ikke glemme 64GB intern lagring og støtte for 256GB minnekort. Så lagringplass er det nok av her!

For å få plass til alt dette i lite format, så blir telefonen ganske stor allikevel. Og, med den 6″ store skjermen, og plass til kamera på bunnen, vil jeg ikke tru denne passer så godt i små hender. Du skal ha lang tommelfinger om du skal rekke over hele skjermen.

Nå er ikke jeg så veldig sær på vekten, så lenge jeg ikke må stramme beltet når jeg legger telefonen i lomma. Og, denne er tyngre enn både gamle Note 3, og den nyere S8 fra Samsung. Allikevel opplever jeg den ikke som noen veldig tung og klumpete telefon heller.
Til tross for størrelsen ligger den godt i mine hender.

For de som er veldig nøye på det, så ble telefonen levert med Android 7.0 (Nougat). I April kom det en liten sikkerhetsoppdatering til systemet, denne gjorde ikke noen merkbare endringer på hvordan telefonen fungerer.
Det er ikke noe branding eller begrensninger fra produsent, bortsett fra Maze logo når du slår på og av. Bootloader er åpnet for de som skulle ønske å gjøre noen endringer, feks bytte ROM eller noe.

Jeg har ikke kjørt noen benchmark på telefonen enda, men dette kommer etterhvert.

Det kan nevnes at denne telefonen allerede har fått en oppgradert arvtager, Alpha X, som har forbedrede spesifikasjoner både her og der.

Oppsummering:

Var det verdt innvesteringen og gamblingen å kjøpe en ukjent telefon?
Ja, det mener jeg så absolutt. Det kostet meg litt ekstra tid med tanke på research jeg gjorde, men det trur jeg forhindret et skikkelig bomkjøp. Jeg kunne gått for en langt billigere telefon, og endt opp med å legge den bort etter bare noen uker, men med Alpha’en er historien en annen.
Byggekvalitet og helhetinntrykket av telefonen er over all forventning og jeg kunne godt anbefalt andre å kjøpe en Maze telefon.

+Pros+
Lang batteritid
Krystallklar skjerm
Fingeravtrykksensor
God byggekvalitet

-Cons-
Kan være vanskelig med reservedeler
Ikke uskiftbart batteri
Kan være for stor for små hender
Noe tung

Lenke til produsent:
https://www.mazephone.com/
Lenke til telefon hos produsent:
https://www.mazephone.com/maze-alpha-6gb-octa-core-phone

Kommentarer

Bokmerk permalink.

Om Basmoen

Eier og driver av Basmoen.com // CBRadio.no // CBForum.no Dedikert nerd på flere plan, og er stolt av det!

Kommentarer er stengt.